Щабът на Тръмп може да иска повторно преброяване на гласовете и в Аризона, Невада и Джорджия

Предизборният щат на американския президент Доналд Тръмп може да заведе съдебни дела във връзка с обработката на бюлетините в щатите Аризона, Невада и Джорджия, съобщава CNN.

Според източници на медията, в обкръжението на държавния глава смятат да оспорят резултатите от изборите в някои щати, както и да забавят преброяването на гласовете в тях, но окончателно решение все още не е взето.

По-рано щабът на Тръмп се обърна към съда с искане да се спре обработката на бюлетини в Пенсилвания и Мичиган. Освен това, представители на републиканския кандидат заявиха, че ще поискат и повторно преброяване на бюлетините в Уисконсин.

В Джорджия могат да се оспорят резултатите от изборите, ако разликата между кандидатите в броя на получените гласове е не повече от 0,5 процента. По думите на източника, от щаба на Тръмп, „разбира се“, ще се възползват от тази възможност.

Според последните оценки на Fox News, в Джорджия вече са обработени 98% от бюлетините. Тръмп получава 49,7% от народния вот, докато кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън получава 49,1%. Преди това републиканецът имаше по-значително предимство. Победа в този щат дава на кандидата 16 електора от необходимите 270, за да стане президент. Тръмп, според оценките на Fox News, е спечелил подкрепата на 214 избиратели, а Байдън – 264.

Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, чиято мисия наблюдава изборите и преброяване на гласовете в Съединените щати тези дни, в изявление, публикувано в сряда, отбелязва, че вече са подадени над 400 съдебни дела, свързани с изборите в 44 американски щата. Това е безпрецедентно в САЩ, се подчертава в документа.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *