Ядреният регулатор: Проектът АЕЦ „Белене“ не е спрян, площадката няма нужда от нов лиценз

Ядреният регулатор: Проектът АЕЦ „Белене“ не е спрян, площадката няма нужда от нов лиценз

Проектът АЕЦ „Белене“ не е спрян и конкурсът продължава. Това заявиха специално за БГНЕС от Министерството на енергетиката. Площадката за втората ядрена централа не се нуждае от нов лиценз, допълниха от Агенцията за ядрено регулиране.

Коментарът е по повод информация на сайта Euractiv.bg, в която се твърди, че бъдещото изграждане на втората атомна централа се нуждае от нов лиценз.

Площадката на АЕЦ „Белене“ е отдавна одобрена и няма проблеми с изпълнението на конкурса. Европейската комисия няма правомощията да издава подобни становища по отношение на проекта, това е в правомощията на националния регулатор, коментира пред БГНЕС темата председателят на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ Лъчезар Костов.

Неговият заместник Борислав Станимиров допълни, че от гледна точка на АЯР площадката за АЕЦ „Белене“ е одобрена през 2004 г. и няма нужда от ново прелицензиране. Що се отнася до това дали е необходим нов ОВОС, това може да каже ресорното екоминистерство.

На 18 юни стана известно, че трима от големите участници в проекта за АЕЦ „Белене“ са обединили своите усилия. Това са руската държавна корпорация „Росатом”, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“.

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова бе обявила, че държавата ще участва в проекта за АЕЦ „Белене“ единствено с активите, които притежава. „Те са сериозни. Притежаваме оборудване, лицензирана площадка. Ние ще участваме с апорт на тези активи“, уточни тя.

През 2018 г. парламентът даде мандат на правителството да предприеме действия по реализацията на проекта на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, корпоративна гаранция или сключване на договор за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Според направените изчисления стойността на проекта възлиза на около 10 млрд. евро.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *