Япония има нов министър-председател – Йошихиде Суга (ВИДЕО)

Япония има нов министър-председател – Йошихиде Суга (ВИДЕО)

Новият председател на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия Йошихиде Суга беше утвърден в сряда за министър-председател на страната, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

Кандидатурата му беше подкрепена от мнозинството депутати в ключовата долна камара на парламента, която в съответствие с конституцията има последната дума при избора на правителствен глава. Гласуването беше излъчено на живо на уебсайта на законодателната власт.

По-късно император Нарухито официално одобри състава на новото правителство на страната, начело с премиера Йошихиде Суга. Тържествена церемония по този повод се проведе в Императорския дворец в Токио, съобщиха от администрацията на японския императорски съд.

Според японската конституция императорът потвърждава назначаването на министри, както е препоръчано от министър-председателя. Това е вторият път, когато Нарухито, възкачил се на трона миналия май, изпълнява тази функция. Миналата година той също одобри състава на кабинета през септември, след като бившият министър-председател Шиндзо Абе направи реконструкция.

Редица министри от кабинета на Абе запазиха портфолиото си в новото правителство на Суга: външният министър Тошимицу Мотеги, министърът на финансите Таро Асо, министърът на държавните земи, инфраструктурата, транспорта и туризма Казуйоши Акаба, както и министърът на олимпиадите и параолимпийските игри Сейко Хашимото и министърът на възстановяването икономиката на страната Ясутоши Нишимура. Министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Хироши Каджияма, който в правителството отговаря за развитието на икономическите връзки с Русия, също беше преназначен, както и министърът на околната среда Щинджиро Куизуми.

В същото време министърът на отбраната Таро Коно напусна поста си, след като получи портфолиото на министъра на Окинава и Северните територии (както се наричат руските южни Курили в Япония – ТАСС) и министър, отговорен за административната реформа. Неговото място зае Нобуо Киши, по-малкият брат на Шиндзо Абе, който преди това беше заместник-външен министър.

Също в правителството на Суга се появи нова позиция на държавен министър за дигитализация. Тя беше поета от Такуя Хирай, който също беше отговорен за развитието на науката и технологиите при Абе.

Основен приоритет за правителството ще бъде борбата с коронавируса и рестартиране на икономиката след пандемията

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *