15 страни от Азия и Океания подписаха търговско споразумение, подкрепено от Китай

15 страни от Азия и Океания подписаха търговско споразумение, подкрепено от Китай

Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (РВИП) включва 10 икономики от Югоизточна Азия, заедно с Китай, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и Австралия, като членовете му формират около 30 процента от световния БВП, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Предложенo за първи път през 2012 г., споразумението беше окончателно подписано в края на виртуалната среща на върха в Югоизточна Азия. Това се разглежда като опит на лидерите на страните да възстановят икономиките им, пострадали тежко от коронавирусната криза.

„При настоящите глобални обстоятелства фактът, че споразумението за РВИП е подписано след осемгодишни преговори, носи лъч светлина и надежда сред облаците“, каза китайският премиер Ли Къцян след виртуалното подписване.

„Това ясно показва, че многостранността е правилният път и представлява правилната посока на глобалната икономика и напредъка на човечеството.“

Споразумението за намаляване на тарифите и отваряне на търговията с услуги в рамките на блока не включва САЩ и се разглежда като водеща от Китай алтернатива на вече несъществуващата търговска инициатива на Вашингтон.

РВИП „затвърждава по-широките регионални геополитически амбиции на Китай около инициативата „Един пояс-един път“, каза Александър Капри, търговски експерт в Националния университет на Сингапурското бизнес училище=

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *