Apple планира да пусне автономен автомобил до 2024 г.

Американският технологичен концерн Apple Inc напредва с технологията за самоуправляващи се автомобили и се стреми към 2024 г. да произведе пътно превозно средство, което може да включва собствена пробивна технология за батерията, предава Reuters, цитирайки свои източници, запознати с въпроса.

Автомобилните амбиции на производителя на iPhone, известни като Project Titan, започнаха през 2014 г., когато за първи път започва да проектира собствено превозно средство. В един момент Apple се отказва от усилията да се съсредоточи върху софтуера и преоцени целите си. Дъг Фийлд, ветеран от Apple, който е работил в Tesla Inc, се завърна, за да оглави проекта през 2018 г. и освободи 190 души от екипа през 2019 г.

Оттогава Apple е напреднала достатъчно, че сега да се стреми да създаде превозно средство за потребителите, твърдят двама запознати с усилията източниците, които не пожелаха да разкрият самоличността си, защото плановете на Apple не са публични. Целта на Apple да изгради свое превозно средство за масовия пазар е в контраст с целите на конкуренти като Waymo на Alphabet Inc, която е изградила роботаксита, за да превозва пътници за услуга за превоз без шофьор.

Основно за стратегията на Apple е новият дизайн на батерията, който би могъл „радикално“ да намали цената на батериите и да увеличи пробега на превозното средство, твърди трети източник.

Изработването на превозно средство представлява предизвикателство за веригата за доставки дори за Apple. На Tesla на Илон Мъск ѝ отне 17 години, преди най-накрая да постигне устойчиви печалби.

Ако има компания на планетата, която има ресурсите да направи това, вероятно е Apple. Но в същото време това не е мобилен телефон, казва човек, който е работил по Project Titan.

Все още няма яснота по въпроса кой ще сглоби автомобила с марка Apple, но източници твърдят, че очакват компанията да разчита на производствен партньор за производство на автомобили. И все още има вариант Apple да реши да намали обхвата на усилията си до само система за автономно шофиране, която да бъде интегрирана с автомобил, произведен от традиционен автомобилен производител, а не производителят на iPhone да продава брандирана като Apple кола, добавя един от източниците.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *