Baidu и Geely ще се конкурират с Tesla при електромобилите

Китайската търсачка Baidu обяви, че ще си партнира с автомобилната компания Geely, за да произвежда интелигентни електрически превозни средства.

Baidu ще осигури „интелигентни възможности за шофиране“, докато Geely ще предложи опит в проектирането и производството.

Geely е един от най-големите производители на автомобили в Китай, а също така притежава Volvo и дял в собственика на Mercedes-Benz – Daimler.

Двете компании ще се състезават не само с Tesla на Илон Мъск, но и с няколко китайски конкуренти.

„Вярваме, че комбинирайки експертния опит на Baidu в областта на интелигентния транспорт, свързаните превозни средства и автономното шофиране с експертния опит на Geely като водещ производител на автомобили и електромобили, новото партньорство ще проправи пътя за бъдещите пътнически превозни средства“, каза Робин Ли, съосновател и изпълнителен директор на Baidu.

Baidu и Geely вероятно ще бъдат изправени пред силна конкуренция, като производителите на автомобили и технологичните гиганти се опитват да разработят „умни“ автомобили в световен мащаб.

Интернет гиганти, включително Tencent, Amazon и Alphabet, разработват собствени автономмни технологии или са инвестирали в стартъпи за интелигентни автомобили през последните години.

Китай е водещият пазар в света на електрически превозни средства. Според Международната агенция за енергия до 2019 г. в световен мащаб е имало 7.2 милиона електрически превозни средства, като 47% от тях са в азиатската страна.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *