Bloomberg: Пентагонът е идентифицирал близо 900 дефекта в изтребителя F-35

Bloomberg: Пентагонът е идентифицирал близо 900 дефекта в изтребителя F-35

Американската военно-индустриална корпорация Lockheed Martin, която произвежда пето поколение изтребители-бомбардировачи F-35 за ВВС на САЩ и техните съюзници, не е отстранила идентифицираните по-рано 871 дефекта в бойния самолет. Това съобщи днес, 12 януари, Bloomberg, позовавайки се на доклад, изготвен за публикуване от тестовия отдел на Министерството на отбраната на САЩ.

Както предава агенцията, докладът посочва, че тези неизправности могат да повлияят отрицателно на боеготовността на самолета, както и на възможностите за неговото използване и обслужване. В известието за оценка се отбелязва, че през последната година разработчиците на F-35 са отстранили само два дефекта. Като цяло, след завършване на фазата на разработка и демонстрация на този самолет през април 2018 г., в него бяха разкрити 941 дефекта.

Според Bloomberg, Lockheed Martin вече е произвел 970 изтребителя F-35 от 3200, поръчани за ВВС на САЩ и техните военни съюзници. Отбелязва се, че въпреки установените недостатъци и очевидните проблеми с тяхното отстраняване, програмата за създаване на тези изтребители, която в момента се оценява на 398 млрд. долара, има силна подкрепа в Конгреса на САЩ и екипа на новия президент Джо Байдън.

Bloomberg също съобщава, че освен технически проблеми, програмата F-35 се сблъсква и с финансови затруднения. Администрацията на Доналд Тръмп е планирала 78 милиарда долара за този проект за периода от 2021 до 2025 година. Според изчисленията на Пентагона през юни 2020 г. за успешното изпълнение на програмата за посочения период ще са необходими 88 млрд. долара.

Министерството на отбраната на САЩ досега се въздържа от коментар по доклада, изготвен от ведомството, относно техническите недостатъци на новия изтребител поради факта, че документът все още не е публикуван, посочва Bloomberg.

Експлоатацията на F-35 беше придружена от поредица инциденти, включително пожар на двигателя. Случаят с поражението и повредата на F-35 на израелските ВВС в небето на Сирия в края на 2017 г., който се дължи на въздействието на ракета от руската система за ПВО С-200, остана непотвърден. Израелската страна твърди, че става дума за сблъсък с птица.

Един от критичните недостатъци на F-35 е например неизправната аварийна система. При изхвърляне на пилот комплексът за идентификация на радара не изпраща автоматичен сигнал до радара за наземно управление и диспечерите не получават информация за инцидента. Открит е още един сериозен дефект в системата за контрол на оръжията – пилотите не могат да потвърдят координатите на наземна цел, което намалява ефективността и точността на бомбардировките.

На 9 април 2019 г. японски F-35A губи връзка с централата и пада в океана. По-рано през септември 2018 г. се разби F-35 B от 501-ва учебна ескадрила на морската пехота на САЩ в Южна Каролина. Пилотът успя да се катапултира.

Изтребителят от пето поколение F-35 Lightning II, който е сочен от американските военни като най-добрата бойна машина в света, е доста труден за експлоатация и изисква щателна и честа поддръжка, което е скъпо за бюджета на отбраната. F-35 е в експлоатация с още седем държави.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *