Boeing планира да използва само биогориво до 2030 г.

Boeing планира да използва само биогориво до 2030 г.

Boeing Co ще започне да доставя търговски самолети, способни да летят със 100% биогориво, до края на десетилетието, наричайки намаляването на екологичните щети от изкопаемите горива „предизвикателството на живота ни“. Целта на компанията, която изисква напредък в реактивните системи, повишаване на ефективността при смесване на горива и сертифициране от световните регулатори, е от основно значение за по-широката цел на индустрията да намали емисиите на въглерод наполовина до 2050 г.

„Това е огромно предизвикателство, това е предизвикателството на целия ни живот“, категоричен е директорът на Boeing по стратегията за устойчиво развитие Шон Нюзъм пред Reuters. „Авиацията се ангажира да поеме своята част от намалението на въглеродния отпечатък.“

Понастоящем търговските полети създават около 2% от глобалните емисии на въглероден диоксид и около 12% от транспортните емисии, според данните на Групата за въздушен транспорт (ATAG).

Най-голямата авиокосмическа компания в света трябва да се справи и със задачата, поставена от пандемията, както и 20-месечното заземяване на най-продавания си джетлайнер след фаталните катастрофи, което е изтощило финансите ѝ и инженерните ресурси.

Boeing обаче не започва от нулата. През 2018 г. компанията организира първия в света тестов търговски полет, използващ 100% биогориво – модел 777 на FedEx Corp.

Американската компания, както и европейският конкурент Airbus SE работят за ограничаване на въглеродните емисии чрез намаляване на теглото и съпротивлението при новите самолети. Към момента биогоривата се смесват директно с конвенционално реактивно гориво в съотношение максимум 50/50, обясняват от Boeing.

Компанията първо трябва да определи какви промени да направи, за да позволи безопасен полет с алтернативни горива, получени от използвано растително масло, животински мазнини, захарна тръстика, отпадъци и други източници. Също така трябва да работи с групи, които определят спецификации за гориво, като ASTM International, за да повиши границата на смесване и да позволи разширено използване, и след това да убеди авиационните регулатори в световен мащаб да сертифицират самолетите като безопасни.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *