Eрдоган показно отбеляза 98 години от военната победа над Гърция

Eрдоган показно отбеляза 98 години от военната победа над Гърция

Турският президент Реджеп Ердоган показно отбеляза 98-ата годишнина от победата в турско-гръцката война. С националистически и популистки послания турският държавен елит се поздрави с годишнината от решаващата битка при Думлупънар и победата във войната, която Анкара нарича Война за независимост, разказва БНР. През 1922 година приключва неуспешният опит на Гърция да вземе за себе си територии, принадлежали на Византия преди тя да бъде покорена от Османската империя.

След като се поклони в мавзолея на Ататюрк президентът Реджеп Ердоган отбеляза, че не било съвпадение това, че тези, които искат да изключат Турция от Източното Средиземноморие, са същите завоеватели, които се опитали да нахлуят в Турция преди почти цял век.

„Ключовите ни постижения и успехи в различни начинания от Сирия до Либия, от Черно море до Източното Средиземноморие, от енергийните ресурси до борбата срещу тероризма са най-ясните индикатори, че ние ще защитим правата и интересите на страната си. Турция няма да се уплаши от заплахи и изнудване, особено за Източното Средиземноморие“, каза той и добави: „С победата на 30 август 1922 г. бе обявено на целия свят за пореден път, че тези земи са нашата вечна родина.“

„Нашите критични постижения в различни области са най-ясният показател за нашата воля да защитим правата и интересите на страната си“, написал Реджеп Ердоган в паметната книга на Анъткабир.

В Анкара той обяви че Турция ще започне космически изпитания на своите ракетни двигатели с течно гориво. „Бих искал да обявя началото на първите космически изпитания на разработена от нас технология за ракетни двигатели с течно гориво“. В началото на годината той обяви началото на Космическа програма.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *