Fitch предупреждава: Иде вълна от фалити. Цели сектори ще се преструктурират

Fitch предупреждава: Иде вълна от фалити. Цели сектори ще се преструктурират

Международните експерти прогнозират втора вълна на икономическата криза. Първата започна да стихва, но няма да стане по-лесно, пише pogled.info.

Финансовите инжекции няма да спрат фалити, провокирани от шоковата терапия, по-точно – пълното спиране на световната икономика. Този сценарий вече започна да се прилага. Ярък пример е американската икономика, в която финансовият сектор играе голяма роля, а предприятията използват предимно заемния капитал. Необходими са все повече пари, а финансовият поток е все по-малък.

Според Fitch на пазара на кредити с помощта на заеми е бил регистриран шестгодишният максимум на месечния растеж на дефолта. Общата им сума през май достигна 12,6 милиарда долара (най-високата от април 2014 г.). от началото на 2020 г. общата цифра е достигнала 33,3 милиарда долара.

За какво говорят тези числа?

Фактът, че до края на годината, според прогнозите на агенцията, обемът на неизпълненията в този сегмент ще бъде 80 милиарда долара и ще счупи рекорда за 2009 г. И няма какво да се направи.

Банките не могат да бъдат принуждавани да дават заеми на фирми и предприятия, които са спрели работа и нямат приходи.

Анализатори и експерти смятат, че лидерите по дефолт ще бъдат компании от шистовия сектор. Те бяха засегнати силно от коронавирусните ограничения. Плюс това, те не бяха готови за онлайн търговия.

И все пак, според Лари Финк, ръководител на най-голямата световна финансова компания Blackrock, всичко това е само началото на кризата. Банките се подготвят за най-лошия обрат на събитията – масовите фалити. Федералният резерв и МВФ също нямат илюзии. В новата реалност онези компании, които нямат големи дългове и не са много зависими от заетите средства в работата си, ще имат късмет. Те са малко.

Поради факта, че през последните години централните банки по света провеждат политика на нулеви лихви, много компании са закачени за евтини заеми. Обикновените хора, както винаги, ще останат без работа в този случай. Жизненият стандарт ще падне.

Някои компании могат да престанат да съществуват. Така Hertz вече се опитва да продаде своя парк от луксозни спортни автомобили. Огромни отстъпки се правят, но няма толкова много желаещи. Мнозина ще трябва да затегнат коланите, но по-силно. 

 Международния валутен фонд изчислява, че 20% от компаниите в САЩ са изправени не пред затруднения, а пред изпадане в неплатежоспособност при леки повишения на лихвите на кредитните пазари.

„Според статистиката на Международната банка за разплащания т.нар. зомби компании, които не могат да изплащат лихвените си разходи на база оперативна печалба, се увеличават над предкризисните нива. Това очертава картина, в която притесненията са съвсем закономерни. Няма преекспониране, че цели сектори ще трябва да се преструктурират.  При тенденцията за повишаване на лихвените равнища от централните банки, неминуемо ще се оскъпи ресурсът на кредитните пазари, което ще доведе до фалити“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *