Ford и Nissan ограничават производства заради недостиг на чипове

Ford Motor и Nissan Motor потвърдиха, че намаляват производството на превозни средства в заводи в САЩ и Япония поради недостиг на полупроводникови елементи, подчертавайки нарастващите проблеми за световната автомобилна индустрия през 2021 г. Следващата седмица американската компания ще спре производството в завода за SUV модели в Кентъки, докато японският конкурент намалява производството в завода в Япония.

И двете фирми заявиха, че работят в тясно сътрудничество с доставчиците, за да разрешат проблемите и наблюдават ситуацията за допълнителни смущения.

Автомобилните производители и доставчиците на части започнаха да предупреждават за недостиг на полупроводници в края на миналата година, тъй като търсенето на превозни средства се увеличава по-бързо от очакваното след двумесечно спиране на заводите поради пандемията от коронавирус.

Полупроводниците са изключително важни компоненти в новите превозни средства – те се използват от информационно-развлекателните системи до други по-традиционни части, като серво управлението. Чиповете също така се използват много в потребителската електроника.

Германският автомобилен производител Volkswagen миналия месец заяви, че е коригирал производството в някои съоръжения в Китай, Северна Америка и Европа поради недостиг на доставки на полупроводникови елементи, според Reuters.

Засега на най-големия производител на автомобили в Америка, General Motors, не му се е налагало да намалява производството, но компанията следи отблизо ситуацията, според говорителя Дейвид Барнас. „Наясно сме с повишеното търсене на полупроводникови микрочипове, тъй като автомобилната индустрия продължава да се възстановява в световен мащаб“, каза той. „Нашата организация по веригата на доставки работи в тясно сътрудничество с нашата база за доставки, за да намери решения за полупроводниковите изисквания на нашите доставчици и да смекчи въздействието върху производството на General Motors.“

Засегнатият завод на Ford – този за монтаж в Луисвил, произвежда джиповете Ford Escape и Lincoln Corsair и в него работят около 3900 работници. „Работим в тясно сътрудничество с доставчиците, за да се справим с потенциалните производствени ограничения, свързани с глобалния недостиг на полупроводници“, каза говорителят на компанията Кели Фелкер.

Засегнатото съоръжение на Nissan – заводът Oppama в Япония, произвежда компактния модел Note, който не се продава в САЩ. „Ние работим в тясно сътрудничество с нашите партньори и доставчици, за да наблюдаваме ситуацията и да оценяваме всяко потенциално въздействие върху нашите операции в Северна Америка“, каза говорител на компанията.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *