Huawei иска да „нулира“ отношенията си със САЩ

Huawei иска да „нулира“ отношенията си със САЩ

Huawei се надява да „нулира“ отношенията със Съединените щати по време на управлението на новоизбрания президент Джо Байдън. Това става ясно от думите на Пол Сканлън, главен технологичен директор в китайската компания.

Когато „има промяна в управлението, винаги има възможност за нулиране на отношенията“, коментира той пред CNBC.

Думите му идват в критичен за Huawei момент, когато санкциите на САЩ срещу компанията вече я поставят на колене. Освен че новите устройства на китайския бранд не могат да ползват лицензираните услуги и Android система на Google например, тази година компанията получи забрана да купува и жизнено необходими за мобилните ѝ телефони чипове.

Войната на Вашингтон срещу Huawei се основава на опасенията около сигурността в оборудването на китайската компания. САЩ твърдят, че то крие задни вратички за шпионаж – нещо, което корпорацията винаги е отричала, а американската администрация досега не е подкрепила с доказателства.

Удари срещу гиганта е имало и преди, но те се ожесточиха по време на управлението на Доналд Тръмп, както и на фона на предстоящото надграждане на мобилните мрежи до следващото пето поколение. А Huawei все още е водещ производител на телекомуникационно оборудване, предпочитан от много оператори по света.

Разбира се, при предишната администрация имахме много предизвикателства“, каза Скънлън, визирайки мандата на Тръмп. Въпреки тези проблеми, Huawei остава „оптимист“, че двете страни могат да разрешат различията си.

„Бихме приветствали повече диалог“, каза технологичният директор. Той добави, че „с диалога идва разбирането, след това идва доверието и тогава хората могат да правят бизнес заедно“.

Натиск върху маржа

Американските санкции оказаха натиск върху маржовете на компанията. За първите девет месеца на годината приходите възлизат на 671.3 млрд. юана (98.57 млрд. долара), което е с 9.9% повече от отчетените година по-рано 610.8 млрд. юана. Това е значително забавяне на растежа – за същия период на 2019 г. приходите на Huawei са нараснали с 24.4%.

Междувременно маржът на нетната печалба на Huawei достигна 8% за първите девет месеца на годината спрямо 8.7% за същия период на предходната.

Подобно на Съединените щати, редица страни, сред които Великобритания и Австралия, също забраниха оборудването на Huawei в 5G мрежите си от съображения за сигурност. Междувременно Франция заяви, че предпочита европейските доставчици, но не стигна до изрична забрана на бранда.

В други държави също има брожения, като натискът стигна дори и до България. Миналият месец в присъствието на миниcтъp-пpeдceдaтeля Бoйĸo Бopиcoв и нa дъpжaвния ceĸpeтap нa CAЩ Maйĸъл Πoмпeo, ĸoйтo ce вĸлючи чpeз видeoĸoнфepeнтнa вpъзĸa, София и Вашингтон пoдпиcaxa ĸлючoви дoĸyмeнти в cфepaтa нa cигypнocттa нa 5G мpeжитe.

Пред CNBC Сканлън се опита да омаловажи проблемите с „доверието около оборудването на Huawei, като настоя, че компанията е отворена в отношенията си с държавите в световен мащаб. Той подчерта, че ако някое правителство поиска да инспектира продуктите на компанията, тя с готовност показва „всичко, което е вътре“.

Те могат да доведат своите експерти при нас или нас при тях, да седнем и да демонстрираме, че продуктът е надежден“, каза той и допълни, че „правим това по целия свят“.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *