Hyundai и Apple обсъждат общо производство на електрически автомобили

Южнокорейската автомобилна компания Hyundai Motor Co и технологичния гигант Apple водят преговори за общо производство на електрически превозни средства, предава Reuters.

„Apple и Hyundai водят дискусии, но те са на ранен етап и нищо не е решено“, заявиха от Hyundai.

След като новината привлече вниманието на световните медии от Hyundai представиха и регулаторна декларация, която гласи, че „компанията получава различни предложения за сътрудничество при разработването на електрически превозни средства“, но не посочва конкретни компании.

От своя страна Apple все още не са дали коментар по темата. Въпреки това обаче акциите на автомобилната компания скочиха с 24%, след като новината се появи в публичното пространство.

Ако този проект се осъществи то той няма да бъде първи на двойката. Hyundai и Apple вече работят заедно по създаването на CarPlay. Това е софтуер, който ще позволява на iPhone да се свързва с превозните средства на различни автомобилни компании.

През декември Reuters съобщи, че Apple продължава „смело напред“ с идеята да създаде технология, чрез която автомобилът да се управлява без физическо лице в него. Като стремежът на компанията е до 2024 г. да създаде технологията, но според медията на Apple му липсва марката, която „може би ще бъде Hyundai“.

„Звучи логично Hyundai да поеме този проект, защото корейската компания е известна с качествата си“, споделя Чанг Ун-Во, бивш дизайнер в Hyundai.

Анализатори твърдят, че партньорството между двете компании ще помогне на Apple да намали разходите за разработване и производство на превозни средства, тъй като ще може да използва платформата и съоръженията на Hyundai за електрически автомобили. Освен това Apple и Hyundai са доказани компании на пазара и общ продукт би вдъхвал надеждност у потребители.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *