Mежду надеждата за ваксина и COVID реалността: Пазарите изглеждат объркани

Mежду надеждата за ваксина и COVID реалността: Пазарите изглеждат объркани

Перспективите за ваксина срещу COVID-19 окрилиха инвеститорските настроения през последните дни. Няколко пазарни стратези прогнозират значителни печалби в американските акции през 2021 г. Условието обаче е Конгресът да приеме допълнителни фискални стимули, а лекът срещу коронавируса да стане широко достъпен през първата половина на годината. Междувременно обаче пътят за акциите може да се окаже неравен, пише CNN.

През последните няколко седмици инвеститорите започнаха да преосмислят рисковете от пандемията. Референтният индекс S&P 500 скочи до рекордно високи стойности на фона на съобщенията за високи нива на ефективност на две от експерименталните ваксини – на Pfizer и Moderna. И едната, и другата има шанс да бъдат одобрени за разпространение в САЩ до седмици.

И все пак пандемията остава непосредствена заплаха, тъй като броят на смъртните случаи в Америка се е увеличил до 250 000. А S&P 500 падна с повече от 1% в сряда, когато Ню Йорк обяви затварянето на държавни училища.

Икономическите показатели, включително нарастването на исковете за безработица миналата седмица, сигнализираха, че възстановяването може да е спряло. Трендът отразява необходимостта от допълнителни фискални стимули, подчертаха някои инвеститори.

„Очакваме ваксина да стане частично достъпна тази година, но все още стои празнина“, каза Колин Мур, главен инвестиционен директор в Columbia Threadneedle Investments.

Допълнителни признаци, че пандемията става все по-тежка биха могли да предизвикат нестабилност в американските акции. Индексът на волатилността на Cboe, известен като „измервател на страха“ на Уолстрийт, спадна рязко след президентските избори в САЩ, но се изравнява и остава над дългосрочната си средна стойност близо до 20 пункта. VIX фючърсите също отразяват повишени очаквания за пазарни колебания през първата половина на 2021.

Неяснотите около дългоочакваните повече стимули повишиха очакванията за нестабилност, посочват някои инвеститорите. Потенциалните рискове от липсата им и някои политически въпроси около състава на Сената в САЩ могат да засилят негативните на пазара.

Някои стратези очакват евентуално засилване на интереса към валути. Във вторник от TD Securities написаха, че очакват доларът, който е отслабнал този месец, да се повиши отчасти поради „реалностите на COVID“. Societe Generale препоръча стратегии за опции, които биха се възползвали от укрепването на йената.

Като цяло инвеститорите до голяма степен очакват всяко по-нататъшно плъзгане на американските акции да бъде краткотрайно. Ограниченията за мобилност и икономическа активност в отговор на нарастващите случаи на COVID-19 вероятно ще бъдат по-ограничени, отколкото през пролетта, смятат те. В Ню Йорк например магазини и ресторанти остават отворени, въпреки че училищата се затварят.

Светлината в края на тунела помогна да се ограничи безпокойството на инвеститорите, каза Дейвид Лефковиц от UBS Global Wealth Management. Дори ако пакет от стимули не се реализира според очакванията, оптимизмът по отношение на ваксината може да притъпи всяко поразяване на американските запаси, според него.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *