Moody’s понижи дълговия рейтинг на Турция

Moody’s понижи дълговия рейтинг на Турция

Рейтинговата компания Moody’s Investors Service понижи оценката на дълга на Турция, като се позова на нарасналите външни уязвимости на страната наред с ерозиращите фискални буфери и институционални предизвикателства, предава Bloomberg.

Суверенният кредитен рейтинг на страната беше понижен на В2 от В1 в петък, което я поставя наравно с Египет, Ямайка и Руанда. Компанията запази негативните перспективи пред Турция, като отбелязва, че фискалните показатели може да се влошат по-бързо от очакванията в момента.

Рисковете за кредитния профил на Турция нарастват, а институциите в страната изглежда не желаят или не искат да отговорят ефективно на тези предизвикателства“, коментират анализаторите на Moody’s Сара Карлсън и Ив Льоме.

Резервите на Турция в чуждестранна валута са намалели с над 40% тази година до 44.9 млрд. долара към 4 септември, което подлага на натиск способността на страната да задържи баланса на плащанията си, считат анализаторите. Изчерпването на валутните резерви на страната, растящите инфлация и дефицит дърпат надолу турската лира, която изгуби около 20% от стойността си тази година.

Moody’s предупреждава също за растящите геополитически рискове. Припомняме, че териториалния спор между Турция, Гърция и Кипър бе тема на срещата на седем средиземноморски страни във Франция тази седмица.

„Исторически това е най-ниското ниво на кредитния рейтинг на Турция“, коментира в Twitter икономистът Угур Гюрсес, позовавайки се на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *