New York Times: Тръмп не е плащал данък върху доходите 10 години

New York Times: Тръмп не е плащал данък върху доходите 10 години

Американският президент Доналд Тръмп е платил едва 750 долара данък върху доходите през 2016 г. и 2017 г., благодарение на това, че е докладвал огромни загуби за милиони долари от своите голф игрища. Това сочи разследване на New York Times, в което се анализират данъчните декларации на държавния глава на САЩ.

Според информацията той не е плащал данъци върху доходите през 10 от последните 15 години. В доклада на изданието се обяснява, че това е станало възможно чрез декларирането на огромни загуби през двете десетилетия след 2000 г. Това е позволило федералният данък върху доходите да бъде намален до 0. Идеята е, че чрез загубите се компенсират всички генерирани пари.

Документите показват, че много от бизнесите на Тръмп изнемогват и той на практика вкарва повече пари във фирмите, отколкото изкарва от тях.

Любопитно е и разкритието, че американският президент е спечелил 73 млн. долара в чужбина през първите си две години в Белия дом, включително от страни с авторитарни позиции като Филипините и Турция. Това става ясно на фона на обещанието му, че няма да сключва нови чуждестранни сделки, докато е президент.

Тръмп заяви на пресконференция в неделя, че докладът е „напълно фалшива новина“. Той добави: „плащам много“, но не посочи конкретни данни, заявявайки, че се води одит.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *