Nokia създаде система за засичане на COVID-симптоми и хора без маски

Nokia създаде система за засичане на COVID-симптоми и хора без маски

Nokia създаде автоматизирана система, използваща термокамера и видео анализ в реално време, за да определи дали човек има симптоми на COVID-19, както и дали носи маска. Технологичното решение идва в опита да се подсигури безопасното връщане на служителите по работните им места, предава Reuters.

Финландската компания е внедрила системата в своята фабрика в Ченай, Индия. За два месеца досега е проверила над 200 000 души там. Във фабриката, която беше затворена за известно време заради индийските разпоредби след избухването на коронавируса, работят повече от 1000 служители.

Системата открива дали човек има висока температура, но и дали не носи маска за лице. При засичане на симптоми или нарушение на правилата за защита постъпва сигнал в операционния център, обясни директорът на анализите и IoT в Nokia, Амит Шах.

От компанията уверяват, че системата има настройки за поверителност, които дават възможност да се размазва образът на хората и така да се изпълнят разпоредбите на регулаторите. Това позволява камерите да се разполагат на различни места, управлявани от централно съоръжение, без да е необходимо да има човек на всеки контролен пункт.

По думите на Шах, компанията е провела разговори на „доста напреднали етапи“ за внедряването на системата в Северна и Латинска Америка и Азия. Обсъждани са опции за инсталация в различни сектори, включително училища и държавни сгради.

Nokia заяви, че клиентите могат да разширят продукта, като добавят и други функции, включително прогностично наблюдение, поддръжка на машината и заплахи за сигурността.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *