NYT: Тръмп е платил повече данъци в Китай, отколкото в САЩ

NYT: Тръмп е платил повече данъци в Китай, отколкото в САЩ

Доналд Тръмп поддържа банкова сметка в Китай, където години наред е сключвал лицензионни сделки, сочи доклад, който може да подкопае твърдението на президентската му предизборна кампания, че е твърд в отношението си към Пекин. Това показва разследване на американската медия The New York Times.

Данъчните регистри, прегледани от медията, съдържат данни за банкова сметка в Китай, контролирана от Trump International Hotels Management. От нея са платени 188 561 долара данъци в азиатската страна за периода 2013-2015 г. във връзка с потенциални лицензионни сделки, според информация на вестника. В отделно проучване неотдавна NYT показа, че Тръмп е платил едва 750 долара данъци върху доходите в САЩ между 2016 и 2017 г.

Китайските регистри показват още, че Тръмп е инвестирал поне 192 хил. долара в пет компании, натоварени със сключване на бизнес сделки в Китай.

Американският държавен глава провежда кампанията си за преизбиране, настоявайки, че е способен да се противопостави на Китай по въпроси от търговия до нарушаване на правата на човека и политическите репресии в Хонгконг. Той също така опитва да печели симпатизанти и с призивите, че Пекин трябва да поеме отговорността за разпространението на коронавируса. Именно при президентството на Тръмп отношенията между Китай и САЩ достигнаха най-ниската си точка от десетилетия.

Разкритията за платените данъци в азиатската страна идват и малко след като държавният глава на САЩ обвини опонента си на предстоящите президентски избори Джо Байдън, че е „слаб към Китай“ и обвини семейството му в „разпродаване на страната“ на Пекин. В кампанията си Тръмп използва и нападки към сина на съперника си, защото „е сключил сделка за милиард долара“ с държавната китайска банка.

През 2016 г. AFP съобщи, че Trump Hotel Collection е преговарял с държавната електрическа компания China Grid Corporation of China за създаване на бизнес в Пекин, което е довело до сделка на стойност до 150 млн. долара за 15 години. Преговорите бяха задържани, след като държавното предприятие стана фокус на разследване за корупция.

Американският президент има множество бизнес интереси както в САЩ, така и в чужбина. Те включват голф игрища в Шотландия и Ирландия и верига от петзвездни луксозни хотели.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *