Opera Vision ще излъчи онлайн „Борис Годунов“ на Софийската опера

На 29 май, от 20 ч.  българско време интернет платформата Operavision.eu ще излъчи операта „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски, постановка на режисьора Пламен Карталов от 2014 г., заснета на площада пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Инициативата стартира през 2018 г. като част от програмата „Творческа Европа“ на ЕС и се реализира от Европейската асоциация на оперните компании и фестивали под мотото „Опера за свързания свят“.

Opera Vision  обединява 29 партньори от 17 държави, сред които националните оперни театри на Полша, Латвия, Ирландия, Унгария, Хърватия, Холандия и др. До момента България не е участвала със постановка на свой театър.

Спектаклите, които се излъчват са с висококачествен звук, със субтитри на основните европейски езици и възможност за автоматичен превод на 114 езика, в т.ч. и на български. В записите са включени интервюта, видеотурове, Backstage детайли и снимки и др.

Сайтът  OperaVision разполага с богат архив от материали, представящи композиторите, произведенията, видеа, отразяващи историята на създаването на отделните продукции.

Софийската опера и балет стъпва за първи път на тази престижна онлайн оперна платформа със своята постановка „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски (запис от 2014 г.) на режисьора Пламен Карталов.

Тя е посветена на 100 години от рождението на знаменития ни бас Борис Христов, 85 години от рождението на Николай Гяуров (и двамата с блестящи превъплъщения именно в коронната роля за басите – тази на Борис Годунов).

Почитателите на оперното изкуство ще видят и чуят българския бас Мартин Цонев в ролята на Борис Годунов. Диригент е маестро Константин Чудовски.

Постановката  ще е достъпна за гледане и в Youtube канала на платформата до 28.08 2020 г.

Цялата програма на OperaVision е достъпна на сайта: https://operavision.eu/en и във Фейсбук профлилаhttps://www.facebook.com/OperaVisionEU/

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *