„Politico“: България предупреди Брюксел, че готви вето за Македония

„Politico“: България предупреди Брюксел, че готви вето за Македония

България предупреди, че ще наложи вето на официалното започване на преговори със Северна Македония за присъединяване към ЕС и иска да бъдат взети предвид нейните притеснения за езика и историята, съобщава „Politico“.

Изданието се позовава на дипломат, участвал във формата Комитет на постоянните представители в ЕС.

Дипломат, присъствал на разговорите, е съобщил, че българският представител е изнесъл „много дълга и емоционална реч“ по темата. Тези заседания протичат при закрити врати и не разгласяват официални съобщения.

Посланиците обсъдили рамката за преговори с Албания и Северна Македония, която бе предложена от Европейската комисия миналото лято. След като държавите-членки подкрепят рамката, председателството на Съвета на ЕС ще представи така наречената „договорена обща позиция на ЕС“ спрямо двете страни, което ще представлява официалното начало на преговори за присъединяване.

Очаква се подкрепата на Съвета на ЕС за рамката на преговорите да бъде подписана на министерско заседание на 10 ноември. София обаче може да провали тези планове.

През последните седмици България раздаде документи на останалите страни членки, за да обясни позицията си.

В един от документите, посочен от “ Politico“, София предупреждава, че България не може да „приеме, че продължаващият процес на национално изграждане в Република Северна Македония ще се проведе чрез преразглеждане на общата ни история, отричане на общите ни етнически и езикови корени или неоснователните твърдения за съществуването на „македонско малцинство“ в България“.

Двете държави подписаха споразумение през август 2017 г. за разрешаване на тези проблеми, „но изпълнението на Договора е в застой“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *