Signal и Telegram чупят рекорди на гърба на WhatsApp

Изтеглянията на чат приложенията Signal и Telegram достигнаха рекордни нива за сметка на WhatsApp. Потребителите започнаха да се отдръпват от услугата, собственост Facebook, заради промяна в правилата за използването ѝ и надигналата се по този повод остра критика. В публичното прострснство се появиха призиви за миграция към алтернативни платформи. 

Signal е било инсталирано около 7.5. млн. пъти по света в дните между 6-10 януари, по данни на Sensor Tower, които отразяват инсталиранията през Apple App Store и Google Play. Ръстът е забележителен и невиждан досега – регистрирани са 43 пъти повече сваляния спрямо предходната седмица.  

По-познатият Telegram пък е бил изтеглен 6.5 млн. пъти в световен маща в рамките на същия период, според Apptopia.

Внезапен бум

Засиленият интерес към двете приложения идва, след като WhatsApp обяви актуализация на своите политики за сигурност на 4 януари.  От 2016 г. приложението споделя определени данни с Facebook, но скед предварително „потвърждение“ от ползвателите, които имаха и правото да натиснат бутон „отказвам“. С новите промени обаче вече не става дума за опция, а за принуда.

Потребителите имат на разположение срок до 8 февруари, за да съгласят с новите политики на WhatsApp и да предоставят данните си и на Facebook. В противен случай няма да могат да използват чат услугата. 

Компанията майка няма да има достъп до съдържанието на разговорите, които си остават криптирани. Тя обаче ще получава информация за телефонни номера, местоположение, данни от лични документи и транзакции.

„Тези актуализации не засягат поверителността на съобщенията, които са изпратени до приятели или семейство. Актуализацията ще включва промени, свързани със съобщенията на бизнеса в приложението, което не е задължително и осигурява допълнителна прозрачност относно начина, по който събираме и използваме данни“, заявиха от WhatsApp.

От компанията посочиха, че данните, които споделят с Facebook, ще се използват за „подобряването на инфраструктурата, насърчаване на безопасността и подобряване на услугите“, чрез които ще разработват нови персонализирани функции и съдържание.

След като от компанията обявиха намеренията си, главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск призова последователите си в Twitter да „използват Signal“. Това, от своя страна, доведе до объркване, което изстреля акциите на грешна компания с над 5000% нагоре

Въпреки успехите на Signal и Telegram от WhatsApp заявиха, че не се притесняват от възможността да останат без потребители.

„Това е твърде крайно твърдение. Предполагам, че ще има хора, които ще използват и други приложения, но това не означава, че ще спрат да използват WhatsApp“, заяви Адам Блекър, вицепрезидент по анализи в Apptopia.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *