The New York Times: Сваленият Тръмп прави преврат в силовия блок, може да започне война срещу Иран!

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспер, „преобръщайки“ военното ръководство на страната в момент, когато отказът на настоящия шеф на Белия дом да признае резултатите от изборите, доведе до нестабилна и потенциално опасна ситуация в американския силов блок, пише The New York Times, цитиран от Агенция „Фокус“.

Тръмп обяви кадровото си решение в Туитър, като написа с груб тон, че действащият шеф на Пентагона е „уволнен“. Президентът също така посочи, че назначава Кристофър Милър, когото нарича „много уважаван“ директор на Националния център за борба с тероризма в САЩ, изпълняващ длъжността министър на отбраната. Милър ще стане четвъртият началник на Пентагона при Тръмп.

По-късно двама представители на Белия дом заявиха, че кадровите решения на държавния глава няма да бъдат ограничени до това и че „следващият по ред“ може да бъдат директорът на Федералното бюро за разследвания (ФБР) Кристофър Рей и ръководителят на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Джина Хаспел.

Отстраняването на тези високопоставени служители всъщност означава обезглавяването на бюрократичния апарат на националната сигурност и е без аналог за напускащия американския президент, който току-що е загубил преизбирането си, отбелязва The New York Times.

Прогресиращата „неуравновесеност“ на Тръмп може да се прояви и във външната политика, по-специално по отношение на Иран.
Според източниците на нюйоркското издание във Вашингтон, американският лидер може да започне военни операции срещу Ислямската република в последните дни от мандата си.

В тази връзка американското министерство на отбраната „частно“ изрази загриженост, че президентът ще започне „операции, открити или тайни, срещу Иран или други опоненти (в Близкия изток) в последните дни от управлението му“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *