Албания вероятно поема към ЕС без Северна Македония

Албания вероятно поема към ЕС без Северна Македония

Европейската комисия не изключва възможността Албания да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз самостоятелно без Република Северна Македония (РСМ). Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей е на мнение, че ако София и Скопие не решат споровете си, е възможно двете западно балкански държави да бъдат разделени и така биха се присъединили към Блока по различно време. Говорител на Европейската комисия днес поясни, че подобно решение е изцяло в ръцете на Съвета на ЕС.

Становището на Комисията остава непроменено – тя би искала първата междуправителствена конференция и за двете държави да бъде свикана възможно най-скоро, защото са изпълнили условията, посочи говорител на комисията. Той поясни, че за тази цел Съветът на ЕС трябва да утвърди преговорните рамки.

Въпреки че Европейската комисия смята, че Албания е напълно готова да започне преговори, този ход бе отлаган на няколко пъти заради ветото на София върху отварянето на вратата за членството на Северна Македония. За започване на преговори е необходимо единодушие на държавите от Блока, но България отказва да даде съгласие за Скопие заради неизпълнение от македонска страна на договора за приятелство и добросъседство.

Във вторник следващата седмица в дневния ред на Съвета по общи въпроси е предвидена точка за разширяването. В понеделник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще приеме премиера на РСМ Зоран Заев, съобщи днес говорител на комисията.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *