Исторически скок на китайската икономика

Исторически скок на китайската икономика

Китай отчете най-силния си тримесечен ръст, откакто започна да води статистика през 1992 г. Националното статистическо бюро отчете 18.3% повишение на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение с година по-рано. Постигнатият резултат е малко под очаквания скок от 19%, който анализаторите на Reuters прогнозираха.

Лекото разминаване се дължи на по-разочароващите нива на промишленото производство. Продажбите на дребно и инвестициите в дълготрайни активи обаче се представиха достатъчно добре.

Големият скок отразява свиването през първото тримесечие на миналата година, когато втората по големина икономика се сви с 6.8% насред разгара на избухналата първо там пандемията от COVID-19. Китай обаче бе първата страна, която се справи с овладяването на инфекциите, а икономиката се върна към растеж още през второто тримесечие.

БВП през януари – март 2021 г. е с 10.3% по-висок от този през същия период на 2019 г., каза статистическото бюро.

Напълно сме уверени, че можем да запазим текущия импулс за възстановяване през цялата година“, коментира Лиу Айхуа, говорител на Националното статистическо бюро на пресконференция в Пекин в петък, цитиран от CNN.

Какво още?

Продажбите на дребно през първото тримесечие скочиха с 34% спрямо предходната година, докато инвестициите в дълготрайни активи в градските райони с близо 26%. Промишленото производство се е увеличило с повече от 24%.

„Растежът остава доста силен на този етап, тъй като губещите от COVID, като потреблението и капиталовите разходи, наваксват“, каза Лари Ху, главен китайски икономист за Macquarie Group, в изследователски доклад в петък.

Инвестициите в производство и инфраструктура също се ускориха. Търговията също получи силен тласък. Митническата статистика, публикувана по-рано тази седмица, показа, че вносът е скочил с над 38% миналия месец (измерен в щатски долари) в сравнение с година по-рано – знак, че търсенето в Китай нараства. Износът е нараснал с близо 31%.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *