Урсула фон дер Лайен: Споразумението за бюджета предотврати бедствие в ЕС

Урсула фон дер Лайен: Споразумението за бюджета предотврати бедствие в ЕС

Европейските лидери спасиха Блока от бедствие, като продължиха преговорите и постигнаха споразумение за огромния икономически план за възстановяването след пандемията, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предават Reuters и Агенция „Фокус“.

По нейните думи споразумението за фонда за възстановяване на стойност 750 млрд. евро и бюджета за 2021 – 2027 г. на стойност 1,1 трлн. означава, че Европейският съюз вече е „добре екипириан“, за да се справи с икономическата криза, която пандемията предизвика.

„Знаех, че ако не се споразумеем това би било бедствена ситуация, защото, с последиците от Брекзит пред нас, нямаше да имаме европейски бюджет (…) нито визия, необходима, за да се справим с кризата“, каза тя.

По думите на фон дер Лайен ЕС е изправен пред „трудна есен“, защото икономическите последици от карантината ще са по-тежки, отколкото се очакваше първоначално. Според последните изчисления на Комисията европейската икономика ще се свие с 8,3% през 2020 г.

Тя допълни, че постигането на споразумение изпраща „послание за надежда и увереност в ЕС“ на фона на разделението от изминалите години, причинено от дълговете, мигрантската криза и Брекзит.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *